Súčasťou Alžbetínskeho dňa je výstava venovaná dvornej dáme Sisi

15.08.2021 Bardejov

Bardejovské Kúpele 15. augusta (TASR) - Výstava venovaná Irme Sztárayovej, dvornej dáme rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety Habsburskej, verejnosti známej ako Sissi, je novinkou tohtoročného Alžbetínskeho dňa v Bardejovských Kúpeľoch. Okrem iného bude vystavená i replika dobových šiat Sztárayovej a predmety súvisiace s týmito urodzenými dámami.

"Cisárovná Sissi a jej manžel František Jozef (Franz Jozef) I. sa aj tentoraz budú v dobových kostýmoch prechádzať po areáli kúpeľov a fotografovať sa s návštevníkmi. V sprievodnom programe je výstava fotografií v priestoroch Kúpeľnej kolonády, voľný vstup do muzeálneho apartmánu Sissi a promenádny koncert. Novinkou je panelová výstava venovaná Irme Sztárayovej a Sissi v priestoroch kolonády, ktorú zorganizovalo Zemplínske múzeum v Michalovciach. Irma Sztárayová sa narodila pred 158. rokmi a bola známa ako dvorná dáma cisárovnej Alžbety, ktorá po atentáte v roku 1898 na brehu Ženevského jazera skonala v Irminom náručí," priblížila ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

Alžbetínsky deň je pripomienkou návštevy rakúskej cisárovnej Alžbety zvanej Sissi, ktorá sa liečila v Bardejovských Kúpeľoch 1. až 22. júla 1895. Liečila si nielen zdravotné problémy, ale i dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý krátko predtým tragicky zahynul. Spomienková slávnosť sa začne o 15.00 h v parku pri pamätníku cisárovnej.

"Sú vítaní dospelí, aj deti, dostanú možnosť pozdraviť cisársky pár. Môžu si vychutnať atmosféru a noblesu rakúsko-uhorskej monarchie a odfotografovať sa s jej obľúbenými predstaviteľmi. Pamätný deň na počesť návštevy cisárovnej Alžbety organizujeme každoročne v druhej polovici augusta," dodala Šatanková.
 

Vyberte región